Het Energy Safety Festival 2025 bracht op 17 april in Nieuwegein ruim 150 professionals uit de energiesector samen om ervaringen en inzichten over veiligheid te delen, van elkaar te leren en te netwerken. Wat levert zo’n dag vol gesprekken en ontmoetingen op? Samen met Coosje Vink, productmanager VGM bij eX:plain, blikken we terug op het festival en haar belangrijkste inzichten.

Een opzet die ontmoeting stimuleert

De sfeer tijdens het Energy Safety Festival 2025 was open en toegankelijk en de nadruk lag echt op het samenbrengen van mensen. Centraal stonden de plenaire sessies waar iedereen tegelijkertijd aan deel nam, in de lunchruimte was het vervolgens om elkaar te ontmoeten en de verschillende stands te bezoeken.

“Ik vond dat het goed in elkaar zat. Er was een leuke sfeer. Het was echt bedoeld om te netwerken en elkaar te ontmoeten, en daarnaast ook om met elkaar ervaringen uit te wisselen over veiligheid en veilig werken. Er was een plenair programma samengesteld, met een pauze tussendoor en verschillende onderdelen. Ze hadden allemaal tafels gecreëerd waarin je per tafel in gesprek ging over onderwerpen en dilemma’s. Om veiligheid goed te adresseren, dat is ze wel goed gelukt, vond ik.”

VR-game biedt unieke leerervaring

eX:plain was aanwezig met een stand waar bezoekers kennis konden maken met een innovatieve VR-game over veiligheid in de infra. Deze game is samen met onze partner Enversed Studios ontwikkeld en laat deelnemers op een interactieve manier ervaren hoe je veilig werkt binnen infraprojecten. Hoewel niet alle bezoekers uitgebreid langs de stands liepen, trok de VR-opstelling wél de aandacht van geïnteresseerden. Mensen kwamen kijken en probeerden de game uit, waarbij vooral de interactieve manier van leren en ervaren in de praktijk enthousiast werd ontvangen. Enkele bezoekers zagen concrete aanknopingspunten om zo’n game ook in hun eigen organisatie in te zetten.

Terugkerend thema: het gesprek aangaan en het belang van sociale veiligheid

Een van de rode draden die Coosje noemt, was het belang van het gesprek aangaan over veiligheid, en niet alleen de regels. Ze zegt hierover:

“De grote boodschap is dat alleen regels opstellen niet voldoende is, maar dat je echt met elkaar het gesprek aan moet als je iets ziet of als er iets gebeurd is – en het liefst nog voordat het incident gebeurt. Om daar ook over te durven praten. Die sociale veiligheid is daarbij een hele belangrijke, want anders durven mensen zich niet uit te spreken over wat ze zien. En ook om niet direct te oordelen over dingen, maar echt met elkaar het gesprek te voeren om te zoeken hoe het beter kan.

In de GPI [Generieke Poortinstructie, borgt veiligheid op Nederlandse bouwplaatsen] hebben we een module die juist gaat over: durf elkaar aan te spreken als je een onveilige situatie ziet, of meld het. Die aandacht voor elkaar aanspreken vind ik echt belangrijk en moet er altijd in blijven. Wij leggen natuurlijk de regels uit bij de veiligheidsinstructies – die heb je ook nodig om het gesprek te kunnen voeren, het is de basis. In de GPI proberen we het veiligheidsbewustzijn groter te maken, en dit soort dingen horen daar echt bij. Het festival was voor mij een bevestiging dat we die lijn moeten vasthouden.”

Voor eX:plain bood het festival de kans om niet alleen nieuwe mensen te spreken, maar ook bestaande relaties te versterken. Het live contact met opdrachtgevers leverde waardevolle gesprekken op die verder gaan dan de dagelijkse samenwerking. Juist deze mix van nieuwe en vertrouwde gezichten maakt de meerwaarde van zo’n event groot.

Lessen en vooruitblik

Over wat eX:plain een volgende keer mogelijk anders zou doen, reflecteert Coosje open:

“Dit was onze eerste kennismaking met dit festival en onze aanpak was goed. Ik vind wel dat we over de inhoud moeten blijven communiceren. Dus dat we echt wel een inhoudelijk verhaal moeten hebben. Een volgende keer denk ik dat we daarin zeker wat kunnen doen, bijvoorbeeld met data-inzichten uit ons programma. Zo kun je objectief laten zien welke trends en leerpunten er spelen in de branche. Tegelijkertijd blijft onze rol als uitvoeringsorganisatie wat bescheidener, maar onze autoriteit en ervaring op het gebied van veiligheid is overduidelijk. Ik kijk uit naar de volgende editie.”

Meer weten over de dienstverlening van eX:plain of bijvoorbeeld de inzet van VR-games als leeromgeving? Neem dan contact op met Coosje Vink via 06 31 10 45 68 of mail c.vink@explain.nl.