Leermiddelen

Generieke Poortinstructie (GPI)

Waarborg voor veilige bouwlocaties

Om de veiligheid op bouwlocaties in Nederland te verbeteren, heeft een aantal toonaangevende bouwondernemingen en opdrachtgevers (bouw, weg-/water-/spoorinfra en installatietechniek) de Governance Code Veiligheid in de Bouw opgericht. Deze initiatiefnemers hebben gezamenlijke uitgangspunten en kernwaarden op het gebied van veiligheid vastgelegd.

Een van de initiatieven om de veiligheid in de bouw te optimaliseren, is de ontwikkeling van drie Generieke Poortinstructies (GPI). Deze zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) én eX:plain. Een door SSVV en eX:plain ingestelde groep experts van verschillende bouwbedrijven (de Waarborg Commissie) is verantwoordelijk voor de inhoud en het actueel houden van de GPI’s.

Heldere online instructie
eX:plain heeft de GPI’s voor grond-, weg- en waterbouw (GPI infra),voor de bouw van gebouwen en huizen (GPI B&U) en voor installatietechniek ontwikkeld en verzorgt ook de online distributie ervan. Uiteindelijk doel is dat het voor de 500.000 mensen in Nederland die op bouwplaatsen komen helder is met welke risico’s ze rekening moeten houden, welke regels daarbij gelden en welk gedrag gewenst is.

De nieuwe instructies zijn digitaal beschikbaar, kunnen vooraf op kantoor of thuis ‘online’ worden gevolgd en zijn antwoord op de versnippering die is ontstaan doordat grotere bouwbedrijven in de loop van de tijd ieder eigen poortinstructies hebben ontwikkeld. Hierdoor moeten medewerkers van onderaannemers en leveranciers die werklocaties van verschillende hoofdaannemers of opdrachtgevers betreden, steeds een andere poortinstructie volgen voor zij aan het werk kunnen.

De invoering van de Generieke Poortinstructies levert een kwalitatief betere instructie op en bespaart bovendien tijd en geld. Het direct verkregen certificaat is een jaar geldig en geeft toegang tot alle werklocaties waar om deze poortinstructie wordt gevraagd.

Ga naar de website van GPI