Just Game It presenteert showcase OK-game voor DUTCH

 

Dinsdag 1 november was Just Game It aanwezig bij de Erasmus Academy voor de eerste showcase van alle innovatieve leermiddelen voor DUTCH, dat staat voor Digital United Training Concepts Healthcare. Vanuit Just Game It, onderdeel van Stichting eX:plain, presenteerden Tom Stender (Lead Game Developer) en Roel Hendriks (Lead Game Designer) een try out van de OK-game. Aanwezigen konden zelf deze first-person serious game ervaren, waarbij je in de operatiekamer (OK) in de rol van ‘Anesthesie Medewerker’ of ‘Operatie Assistent’ taken uitvoert.

Bundelen van expertise en inspelen op arbeidsmarktkrapte
DUTCH (Digital United Training Concepts Healthcare) is een bundeling van UMC’s, opleidingsinstellingen verbonden aan de UMC’s, hogescholen, STZ-huizen, technische universiteiten en private partijen. DUTCH wil het leren in de praktijk (‘training on the job’) bij opleidingen tot operatieassistenten (OA), anesthesiemedewerkers (AM) en radiodiagnostisch laboranten (RDL) voor minstens 50% substitueren door leren middels simulatietraining. Ofwel in een digitale leeromgeving, ofwel middels fysieke simulatietraining. Dit zijn de beroepsgroepen waar de personeelstekorten groot zijn en die het meeste impact hebben op uitgestelde zorg. Door DUTCH zal het mogelijk worden om een efficiëntere, context-specifieke en gepersonaliseerde opleiding (voor studenten) en goed toegankelijke bij- en nascholing (voor medewerkers) aan te bieden. Waar mogelijk wordt de opleidingsduur verkort, in elk geval wordt de opleidingscapaciteit vergroot.

De OK-game van Just Game It past naadloos in deze doelstelling. De game is bedoeld voor studenten, docenten en anderen die zich inzetten voor de opleiding van operatieassistenten (OA), anesthesiemedewerkers (AM) en radiodiagnostisch laboranten (RDL). De showcase van 1 november had het doel het testen van de simulatietrainingen die DUTCH graag wil inzetten om de opleidingscapaciteit van het praktijkonderwijs van deze doelgroepen te verhogen bij de doelgroep.

Snellere inzetbaarheid door digitalisering van onderwijs
Just Game It ontwikkelt digitaal lesmateriaal in de vorm van serious games, VR-applicaties en andere toepassingen voor onderwijs, verschillende branches en op diverse platforms. In 2020 raakten Tom en Roel van Just Game It in gesprek met de Erasmus Academy die, met project DUTCH in het achterhoofd, wilde voorsorteren op de verdere digitalisering van het onderwijs. De heren hebben vervolgens samen met inhoudsdeskundigen van de Erasmus Academy hard gewerkt om de eerste EPA’s (Entrustable Professional Activity) voor OK-Assistenten en anesthesiemedewerkers in de OK-game te verwerken. EPA’s zijn professionele activiteiten die het dagelijks werk van de zorgprofessional vormen. Doel van de game is het trainen van gestandaardiseerde protocollen, zodat OK-assistenten en anesthesiemedewerkers sneller inzetbaar zijn.

Groeifondsaanvraag
Tijdens de try outs waren er naast de OK-game ook andere aanbieders die hun simulatietrainingen lieten zien. De showcase gaf de bezoekers de gelegenheid verschillende trainingen te doorlopen. Studenten en docenten konden zodoende feedback geven of de game aan hun verwachtingen voldeed. De gebruikerservaringen en reacties worden verzameld en gebruikt als onderbouwing voor de Groeifondsaanvraag. Met deze subsidie hoopt het consortium de vooruitstrevende plannen van DUTCH te kunnen bekostigen, om op korte termijn meer studenten op te opleiden.

Bekijk hier een impressie van de showcase en meer info over dit initiatief.

Meer weten over de activiteiten van Just Game It? Bezoek dan de website.