Gok niet met veiligheid! Doe de GPI 

Sinds 22 november 2023 staat een gloednieuwe Generieke Poortinstructie (GPI) klaar. Voor iedereen die de bouwlocatie opgaat, is deze verbeterde veiligheidsinstructie beschikbaar. Praktijkgericht, met herkenbare situaties uit het werkveld. Ook is er een nieuw onderwerp: heet werk. Én er zijn tutorials toegevoegd om de gebruiksvriendelijkheid van het platform te vergroten. 

Sinds 1 april 2019 is de Generieke Poortinstructie (GPI) verplicht op alle bouwlocaties in Nederland van bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) aangesloten bouw-, utiliteits-, infra- en installatiebedrijven. Met de GPI vergroten we de veiligheid op de bouwlocaties, een uniform poortproces draagt hieraan bij.  

Coosje Vink- Roetman over de GPI 

‘Met de GPI fris je jouw kennis op en heb je een moment waarop je bewust bezig bent met welke maatregelen je neemt om het werk veilig te houden. We werken samen met de GCVB en alle GPI-makers om de inhoud goed aan te laten sluiten bij de actualiteit.’ 

 

What’s new? 

De feedback die we van gebruikers ontvangen, is van belang bij de doorontwikkeling van de GPI. In de GPI 6.0 zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd:  

  • Nieuwe deelbranche: Opdrachtgever (Infra-overheid) 
  • Nieuw onderwerp: Heet werk. 
  • Het onderwerp Lawaai en Trillingen is opgedeeld. Er zijn nu twee onderwerpen: Lawaai en Fysieke belasting. Naast trillingen is fysieke belasting op kantoor toegevoegd. 
  • Alle huidige onderwerpen zijn grondig beoordeeld en gereviseerd waar nodig. 
  • 16 gloednieuwe praktijkvideo’s en die herken je aan het merkje ‘New’. 
  • Meer vrouwen in de GPI-video’s. 
  • Diverse aangepaste uitlegvideo’s. 
  • Impactvideo met het verhaal van een slachtoffer. 
  • Diverse tutorials om het gebruikersgemak te vergroten. 

Wil je als bedrijf aandacht geven aan de GPI? Maak dan gebruik van de speciale campagnematerialen. Meer informatie en campagnemateriaal (animatie, toolbox, posters) is beschikbaar op: GPI promotiemateriaal . 

 Lianda Beterams over de doorontwikkeling van de GPI 

‘We krijgen veel positieve feedback op de praktijkvideo’s. En alhoewel een situatie voor de een herkenbaarder zal zijn dan voor een ander, zet het iedereen aan het denken en zorgt het voor extra alertheid. Opmerkingen, tips voor herkenbare situaties of andere inhoudelijke suggesties zijn heel erg welkom. Zo blijven we de GPI samen verbeteren.’

 

 Een kleine sneakpeak… 

Begin 2024 is er een GPI Top 10 terug te vinden op het platform. Het doel van deze top 10 is om inzicht te geven in hoe goed je op weg bent, als bedrijf, wat betreft veiligheid. Hoe goed maakt jouw bedrijf de GPI? En hoe verhoudt zich dat tot bedrijven met een vergelijkbaar aantal werknemers.  

De GPI blijft continu in ontwikkeling. Samen blijven we werken aan een veilige bouwlocatie.