Onderzoek en innovatie

Proctoring

Online examentoezicht

Proctoring is een nieuwe online methode voor examentoezicht. Een kandidaat hoeft hierbij voor het maken van het examen niet meer naar een centrale examenlocatie. Examen doen kan vrijwel altijd en overal: thuis, in het klaslokaal of op de eigen werkplek. Afstand speelt geen rol meer. Een proctor (surveillant) houdt via de computer (live of achteraf) toezicht en zorgt voor de identiteitscontrole van de kandidaten.

Om een online examen te maken logt de kandidaat in, toont zijn of haar ID via de webcam en beantwoordt een aantal vragen. Optioneel kunnen we vragen om een 360 graden check van de ruimte waar de kandidaat zit met de camera van de smartphone. Na deze authenticatie houden wij toezicht om vast te stellen dat het examen zonder hulp gemaakt wordt.

Het toezicht is live of achteraf via een opname (Review). Ook is er een Classroom Service. Bij live proctoring kan de proctor indien nodig ingrijpen, bijvoorbeeld om de kandidaat een waarschuwing te geven. De examenafname wordt altijd opgenomen (audio, video en computerscherm). Bij onrechtmatigheden bepaalt de examencommissie een eventuele sanctie.

Meer informatie over proctoring