Organisaties

VCA examenbanken

Veilig werken op locaties met risico’s

Er zijn veel beroepen waarbij vakmensen in een gevaarlijke situatie of omgeving werken. Werkgevers en werknemers kunnen laten zien dat zij bewust met risico’s omgaan. Als zij werken volgen het VCA (Veiligheid Checklist Aannemers) certificatieschema dan weet iedereen precies welke maatregelen je moet nemen om jezelf en anderen niet in gevaar te brengen. VCA is begonnen in de Nederlandse chemiesector en is daarna omarmd door andere sectoren. Er was geen centraal examenstelsel en de vraag aan eX:plain was om dit te ontwikkelen.

Hoe hebben we dat opgelost?

We hebben in samenwerking met onze opdrachtgever (Stichting Samenwerken voor Veiligheid) aan de betrokkenen voorgelegd wat de beste aanpak zou zijn. Van daaruit zijn we aan het werk gegaan en hebben we alle bestaande examenbanken (van 52 afzonderlijke examencentra) gekocht, gescreend, aangepast en gecentraliseerd.

Wat was het resultaat?

Vanuit onze centrale examenbank verzorgen we in Nederland en België per jaar ruim 290.000 online examens. VCA is uitgegroeid tot een begrip. De centrale examinering zorgt voor meer betrouwbaarheid en waarde van het diploma met als belangrijkste resultaat: het verhogen van veiligheid op locaties met risico’s.

Wat was uniek aan het project?

De groei van het aantal examens: van 40.000 Nederlandse kandidaten in 2004 naar maar liefst 225.000 in 2019. 

“eX:plain verzorgt voor ons een groot deel van het examentraject en is daarbij in de afgelopen jaren een flexibele en betrouwbare partner gebleken.“

Alfons Buijs SSVV

Naar de website van VCA Infra